El feminisme al PSUC. Els anys setanta i vuitanta del segle XX

Les Jornades Catalanes de la Dona des del PSUC

Les Nacions Unides (NN UU) van declarar l'any 1975 com "Any Internacional de la Dona" i a l'Associació d'Amics de les NN UU es va crear un Departament de la Dona, per donar una rèplica a l'organització dels fastos oficials que s'havien organitzat per part de la Sección Femenina.

Aquest departament va convocar una primera reunió a la que hi van assistir unes 200 dones i on es va decidir la creació de comissions d'estudi i la redacció d'un manifest que es presentaria a una assemblea més àmplia, que es va celebrar a finals de febrer al Col·legi d'Advocats, i a la qual hi van assistir unes 350 dones. Així van néixer les primeres Jornades Catalanes de la Dona, constituint-se un Secretariat organitzador amb seu a l'Associació d'Amics de les Nacions Unides. Algunes dones del PSUC formaven part d'aquest Secretariat en respresentació de les Dones Universitàries i de les vocalies de dones de diverses associacions de veïns, conjuntament amb altres representants de grups de dones que es van crear per la preparació de ponències i comunicacions per a les Jornades. És el cas, per exemple, d'ANCHE.

Malgrat que en principi aquestes Jornades es van programar per a finals de l'any 1975, molt aviat es va veure que no hi havia prou temps per organitzar-les i, finalment, es van programar pel mes de maig de 1976.

Amb la plataforma legal que oferia el fet de formar part del Secretariat organitzador de les I Jornades Catalanes de la Dona, la tasca de convocatòria i mobilització es va estendre arreu de Catalunya i les dones del PSUC, així com les d'altres organitzacions o independents, compromeses amb la lluita feminista, no van desaprofitar l'ocasió.

El que es deia en aquestes xerrades era nou per a moltes dones. Tants anys de dictadura van fer que les dones desconeguessin els seus drets i descobrir-los, de vegades, era traumàtic per a elles, que els volien posar tots en pràctica i d'un dia per l'altre. La majoria de les dones que anaven a les xerrades o que s'organitzaven al PSUC eren dones inquietes que no se sentien còmodes en la situació de disminució en que les havia col·locat el franquisme i trobaven en el feminisme una resposta a les seves inquietuds, que creien personals i que ara esdevenien col·lectives.

A l'abril del 1976 es va celebrar una primera assemblea clandestina del PSUC dedicada a l'alliberament de la dona. El debat va ser molt animat i un dels punts que va generar més unanimitat va ser una postura crítica vers la situació de les dones en el partit. L'assemblea va fer una crítica i una autocrítica, amb propostes de millora, sobre la militància de les dones en el partit. La reunió va acabar animant a les dones del PSUC a assistir a les I Jornades Catalanes de la Dona, el que va garantir la presència de dones militants del PSUC d'arreu de Catalunya i de procedències molt diverses. Es pot afirmar que les dones del PSUC, contràriament al que passava en alguns partits polítics, van anar a les Jornades amb una predisposició molt favorable i amb un partit a favor.

A les Jornades hi van assistir entorn de 4.000 dones, moltes més de les que esperaven les organitzadores. Hi havia dones de procedències molt diverses: universitàries, treballadores industrials, pageses, mestresses de casa... Unes eren ja molt feministes, d'altres, menys i unes poques no sabien que era el feminisme però que totes estaven a favor de les dones. En les ponències, comunicacions i intervencions, es reflectiren opinions diverses, en ocasions confrontades i que obriren debats molt vius.

Cal reconèixer que les dones comunistes del PSUC, en la seva gran majoria, van assistir a les Jornades per saber, per conèixer a fons el que era el feminisme, per confirmar que les seves inquietuds eren col·lectives i que els seus interrogants tenien resposta. No van sortir frustrades. El cert és que van ser dies molt intensos per a totes les dones assistents i per a moltes, compromeses políticament o no, les coses que es van dir i les experiències que es van viure van suposar un autèntic descobriment.

"Les jornades varen ser un revulsiu per a tothom. Va ser arrel de les jornades que les dones van adquirir consci√®ncia de l'estructura patriarcal del PSUC ", afirma després de més de 30 anys una militant del PSUC d'aquell moment.

Obrir pdf amb text complet

Documentació

Descarregar text i documentació

Treball "Vida del partit"

Material II Assemblea del PSUC per l'Alliberament de la Dona

Valoració de les Jornades Catalanes de la Dona

Por la liberación de la mujer. PSUC

 

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya | Qui som | Contacte | ©2010 El feminisme al PSUC.