El feminisme al PSUC. Els anys setanta i vuitanta del segle XX

Postjornades, el moviment feminista i el PSUC

Després de les Jornades, les dones feministes del PSUC van optar per organitzar-se en la Coordinadora Feminista - en comptes de crear una associació com l'Associació Catalana de la Dona- i continuar estenent el moviment, fonamentalment al sindicat i als barris amb les vocalies i els grups de dones. En realitat, les Jornades van ser el detonant de la creació de moltes vocalies i grups de dones arreu de Catalunya

El mes de setembre de 1976, M. Dolors Calvet va intervenir en un Ple del Comitè Central del PSUC, celebrat fora del país, en base a un document anomenat "Acerca de la liberación de la mujer". Aquest document havia estat preparat per una comissió i afirmava que, un cop superats ideològicament els entrebancs dels qui afirmaven que la lluita de les dones distreia de la lluita de classes, que era la important, si aquesta lluita de classes no anava acompanyada d'una revolució a les mentalitats, no existia cap garantia d'aconseguir un "socialisme autèntic", dins del qual no hi hagués cap mena d'opressió. Per altra banda, el document reivindicava el paper històric de les dones en la lluita i dins el Partit i reconeixia que el PSUC no havia assumit la problemàtica global de la dona, reflectint-se la seva marginalitat en el propi si del partit. Feia seves les reivindicacions de les Jornades Catalanes de la Dona i afirmava que a més de portar a terme tasques solidàries i reivindicatives "que tant sovint s'han utilitzat per instrumentalitzar els incipients moviments femenins", ara les dones incorporarien a la lluita general la defensa de la problemàtica feminista en les seves diverses manifestacions.

El diumenge 28 de novembre de 1976 se celebrà la II Assemblea del PSUC sobre l'Alliberament de la Dona, realitzada clandestinament en uns locals parroquials de Barcelona. Hi eren presents delegacions del PSUC de diferents llocs de Catalunya i persones convidades. La reunió va durar deu hores i l'ordre del dia estava dividit en tres punts:

  1. Què és el feminisme
  2. Moviment de dones. Perspectives.
  3. La militància de les dones al Partit

En la primera reunió en la legalitat del Ple del Comitè Central, es va incloure el punt "La lluita per l'alliberament de la dona", que va donar peu a una resolució titulada: "Cap a l'alliberament de la dona".

Amb la finalitat de coordinar el treball respecte a les polítiques feministes dins del PSUC, s'optà per la creació de la Comissió Nacional per l'Alliberament de la Dona, que fonamentalment impulsava la política feminista i a favor de les dones des del PSUC i orientava les polítiques dels càrrecs electes als parlaments o als ajuntaments. Aquesta comissió coordinava la tasca que les dones feministes del PSUC feien arreu de Catalunya i els hi feia arribar les campanyes de la Coordinadora Feminista. Durant els anys 1977 i 1978, només les dones de la Comissió van fer més de setanta conferències en un parell de mesos.

De fet es pot dir que es va incorporar el tema feminista als eixos de treball del partit, però això no significa que tots els militants consideressin que aquesta fos una lluita important i prioritària... ni tan sols que compartissin la perspectiva feminista en la seva vida quotidiana o en el seu pensament.

Amb motiu del 8 de març, dia de la Dona Treballadora, el 19 de març de 1978 aquesta Comissió va organitzar al Palau de Congressos de Barcelona un Homenatge a les Dones Antifeixistes, on es va fer un reconeixement a totes les dones que havien lluitat contra el feixisme i a favor de la igualtat de drets, posant en evidència la tasca que les dones havien fet dins i fora del PSUC a favor de les llibertats.

 

Obrir pdf amb text complet

Documentació

Descarregar text i documentació

Fulletó "Acerca de la liberación de la mujer". Maria Dolors Calvet

Treball "II Assemblea per l'Alliberament de la Dona"

IV Congrés del PSUC

Credencial IV Congrés PSUC

Full volant cicle de xerrades

"El PSUC rindió homenaje a la mujer antifascista"

"Homenaje a luchadoras antifascistas" -Clotilde Ballesteros-

Treball "Ple del Comitè Central"

Informe Magda Segura

Carta del Comitè Central 13/04/1981

 

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya | Qui som | Contacte | ©2010 El feminisme al PSUC.