El feminisme al PSUC. Els anys setanta i vuitanta del segle XX

Pròleg

El PSUC i les lluites de les dones durant el franquisme


Reunio de CCOO per l'1 de maig de 1975

Excursió de CCOO en ocasió del 1r de maig de 1975

Les dones han participat al PSUC des de la seva fundació, però la presència femenina al partit ha anat canviant les seves característiques, tant pel que fa a proporció, procedència, activitat dins l'organització i en altres moviments socials. Així mateix, l'actitud del PSUC envers les dones va anar modificant-se al llarg del temps.

Les dones de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya van tenir un important paper durant la Guerra Civil i en la reconstrucció del Partit durant la immediata postguerra. Tanmateix, des de mitjans dels anys quaranta i durant els cinquanta van quedar relegades a activitats considerades secundàries. Des de finals dels cinquanta, va augmentar la presència de dones al PSUC. Això, juntament amb la seva presència a mobilitzacions socials a principis dels anys seixanta van portar el PCE a plantejar-se com incorporar les dones a la lluita antifranquista. Fruit d'aquesta preocupació del Partit i de l'activitat d'algunes dones militants va crear-se a Madrid el 1965 El Movimiento Democrático de Mujeres (MDM). A Catalunya, l'MDM va tenir implantació a localitats com Barcelona, Terrassa, L'Hospitalet de Llobregat i Badalona. La seva major activitat es va produir el 1967 i 1968. Aquesta organització a Barcelona combinava les reivindicacions considerades adequades per a les dones (millores als barris, carestia de la vida, solidaritat amb presos polítics...) amb la lluita contra la discriminació de les dones. Les divergències internes portaren a la dissolució de l'MDM de Barcelona l'any 1969.

Després de la dissolució de l'MDM, el PSUC no va considerar oportú formar una organització específica de dones (a diferència del que va fer el PCE a moltes localitats espanyoles). Les dones van continuar incorporant-se al PSUC, a tots els fronts de lluita. Algunes d'elles van reivindicar els seus drets com a dones i tingueren posteriorment una important participació al moviment feminista. L'experiència amb l'MDM va portar-les a participar (i crear) en diferents organitzacions feministes, però evitant formar una organització feminista vinculada directament al Partit.

Obrir pdf amb text complet

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya | Qui som | Contacte | ©2010 El feminisme al PSUC.