El feminisme al PSUC. Els anys setanta i vuitanta del segle XX

Eleccions

Les dones del PSUC en els processos electorals de la Transició

L'estudi dels processos electorals de la Transició ens poden ajudar a entendre com el PSUC va assumir (o no) els plantejaments de la Comissió d'Alliberament de la Dona i el moviment feminista en general, a partir de l'atenció de les reivindicacions feministes als programes electorals, de la presència de dones a les candidatures i de dones que sortiren escollides als processos electorals. Els processos electorals analitzats són:

A les eleccions constituents, amb el moviment feminista unit i amb gran capacitat de mobilització, els diferents partits que es presentaven van incloure reivindicacions sobre les dones. Els que més ho van fer van ser els partits d'esquerres, que també van ser els que van presentar més candidates. Les dones escollides com a diputades al Congrés de diputats eren el 6% del total de l'hemicicle. El grup parlamentari PCE era el que tenia una major proporció de dones.

A les següents convocatòries electorals hi va haver un tendència a la reducció de la presència de reivindicacions feministes als programes electorals (especialment a les eleccions municipals i autonòmiques). També ho va fer el percentatge de dones elegides a càrrecs, que se situà entre el 4 i 6% del total.

En aquest context, el PSUC va presentar una quantitat important de dones a les diferents eleccions, si ho comparem amb altres partits. El PCE-PSUC fou el partit amb més percentatge de diputades a les Corts Constituents (1977-1979) entre les regidores elegides pels primers ajuntaments democràtics (1979) i pel Parlament de Catalunya (1980). Tanmateix, el PCE i el PSUC van patir importants crisis internes i tingueren una evolució electoral molt negativa, cosa que va provocar que les dones presents a les llistes electorals no fossin escollides en posteriors eleccions.

Obrir pdf amb text complet

Documentació

Descarregar text i documentació

Els ajuntaments i les dones

L'Hora "Feminisme a tota pastilla"

 

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya | Qui som | Contacte | ©2010 El feminisme al PSUC.